Na bicykloch po Nemecku

  • 0

Na bicykloch po Nemecku

Category:Príbehy účastníkov
Najjednoduchším spôsobom ako sa naučiť niečo nové zábavnou formou je určite účasť na projektoch Erasmus+. Pomocou organizácie Adel Slovakia som sa tak mala možnosť dostať do Nemecka na projekt s názvom Energy Forever, ktorý sa uskutočnil v dňoch 1.6. 2022 – 11.6. 2022.

 
Primárnou myšlienkou tejto udalosti bolo zvýšiť povedomie mladých ľudí o obnoviteľných zdrojoch energie a poukázať na rozdiely v porovnaní s tými neobnoviteľnými. Okrem cenných faktografických údajov sme transformáciu energie zažili aj v praxi, nakoľko sme sa pohybovali primárne pomocou bicyklov. S týmto bola spojená aj “skúška vytrvalosti”, kedy sme za jediný deň mali prejsť približne 90 kilometrov z Greifswaldu do Neustrelitzu. Samozrejme, nie každý sa dal na celú trasu. Avšak naša skupina túto výzvu zvládla za asi 9 hodín.
 
Ďalšou zaujímavosťou bolo, že sme prespávali v stanoch. Naučili sme sa postaviť ich v rozličných poveternostných podmienkach za rekordné časy. Vyskúšali sme niekoľko rôznych kempov a keďže každý deň varil tím z inej krajiny, takisto sme ochutnali tradičné jedlá z rôznych kútov sveta.
 
Tento projekt bol skvelou príležitosťou posunúť svoje hranice o kúsok ďalej a zažiť niečo nezabudnuteľné. Poskytol užitočné skúsenosti a informácie, s ktorými sa bezpochyby dá pracovať aj v budúcnosti.
-Katka
 

Náš výlet sa začal po škole na košickom letisku. S kamarátkou sme usúdili, že dostať sa do Berlína bolo naozaj náročné. Vo Viedni nám 10 minút pred boardingom zrušili let. Táto nepríjemnosť sa nakoniec vyriešila a my sme si vyskúšali riešiť aj krízové situácie. Organizátori projektu v Nemecku nás nezanedbali. Aj napriek meškaniu nás hneď pred letiskom čakal Egbert a odvoz. My a španielsky tím sme dostali nočnú obhliadku Berlína aj večeru. Následne sme strávili našu prvú noc v kempe v stane, ktorý pre nás postavili. Bolo o nás naozaj výborne postarané.
Ráno nás čakali chutné raňajky formou švédskych stolov. Ostali sme naozaj zaskočené z toho, koľko možnosti na výber máme, aj napriek tomu, že sa nachádzame v kempe. Následne sme sa dostali do Berlína vlakom a tam sme si vyzdvihli naše bicykle, s ktorými sme potom prechádzali nemeckou krajinou nasledujúcich 10 dní. V Berlíne sme na týchto bicykloch spolu so španielskym a talianskym tímom najvýznamnejšie lokality. Neskôr sme sa vlakom presunuli do ďalšieho kempu. V tomto období mali v Nemecku cestovanie vlakom pre každého za 9€, doprava bola z toho dôvodu vtipná, niekedy strastiplná. V obidvoch prípadoch však priniesla mnoho zážitkov.
Večer sme zavŕšili bicyklovaním, kebabom a postavením stanu. Vtedy sme ešte kvôli tme nevedeli v akej krásnej lokalite sa nachádzame.
Nasledujúce ráno sme zistili, že sa nachádzame 50 metrov od Baltského mora. Odtiaľ sme pozorovali ľudí, ktorí windsurfovali, sledovali sme západy slnka, počúvali a tancovali na pesničky rôznych krajín. Projekt energy forever sa zameriaval na využívanie energie. Naučila som sa veľa o vodnej a veternej energii, fotovoltaických paneloch, bio masách. Učili sme sa zaujímavou formou. Skúšali sme rôzne debaty, kde sme sa učili vyjadrovať a hľadať argumenty. Boli sme na exkurziách v elektrárniach. V jeden deň sme navštívili aj fúzny reaktor a zistili informácie o plazme.

Bicykle, vlaky a lode sme využívali 90% času. Taktiež sme po celý pobyt spali v stanoch v troch rôznych kempoch. Naša stopa z pohľadu energie bola minimálna a zároveň nám ani nič nechýbalo, čo bolo cieľom projektu.
V deň kedy sme mali prebicyklovať do poslednej lokality našu skupinku zastihol obrovský lejak, ktorý zničil môj mobil. Aj napriek tejto nepríjemnosti mi to až tak nevadilo. Mala som okolo seba skvelých ľudí. Sledovali sme labute na jazere, mali úžasnú večeru a večer pred spaním sme si všetci spoločne sušili veci v zdieľaných kúpelniach. Mobil sa mi síce oživiť nepodarilo, doniesla som si však so sebou na Slovensko neuveriteľné zážitky,
skvelé kamarátstva, skúsenosti o bicykloch, poznatok, že stanovanie nie je až také strašné ako sa môže zdať
a nové nemecké frázy.
Tento projekt prevŕšil všetky moje očakávania. Som veľmi rada, že som sa ho aj napriek počiatočného strachu
zúčastnila a nikdy na neho nezabudnem. Posledný deň sme sa rozhodli s našimi španielskymi kamarátmi pozrieť
Hamburg na severe Nemecka a potom nás už čakala naša posteľ doma.
– Ema

Komentovať